Gele Doos

De gele doos kan je leven redden

'De gele doos' bevat medische en andere gegevens. Je bewaart ze in je koelkast. Hulpverleners vinden zo snel de nodige informatie.

Wat is het?

In de gele doos stop je medische en andere gegevens over jezelf, die nuttig zijn voor diensten als brandweer, politie en medische hulpverleners in een noodsituatie. Je bewaart ze in je koelkast omdat dit een gemakkelijke vindplaats is voor hulpdiensten.

Door de meegeleverde sticker te plakken op de binnenkant van je voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in je koelkast zit. Zo vinden ze snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden.

 

Een initiatief van senioren voor senioren

Met de gele doos wil het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Kempen, het platform van de seniorenraden uit onze regio, levens van senioren redden. Kempense gemeenten kunnen via het project gele dozen aankopen om te verdelen aan hun senioren. Op die manier dragen ze bij aan het gezond ouder worden van hun burgers. Welzijnszorg Kempen en de provincie Antwerpen ondersteunen het initiatief.

Voor wie?

De deelnemende gemeenten bepalen zelf welke senioren een gele doos krijgen (vanaf welke leeftijd). In sommige gemeenten zullen ook mensen met een beperking of een chronische ziekte een gele doos ontvangen. Een overzicht van de deelnemende gemeenten en de gekozen doelgroep vind je hier.

Hoe zullen de gele dozen verspreid worden?

Een gele doos ontvang je gratis via je gemeente in de loop van 2021. Elke gemeente bepaalt zelf hoe en wanneer de verdeling zal gebeuren. Behoor je tot de doelgroep, dan zal je gemeente je hiervan persoonlijk op de hoogte brengen. 

Aan de slag met je gele doos

Je bent al eigenaar van een gele doos? Proficiat! Maar wat nu? Wat hoort er allemaal thuis in de gele doos en hoe vul je de formulieren best in? Hieronder vind je meer uitleg.