TEJO Kempen hielp dit jaar ruim 100 jongeren met mentale problemen

23 november 2021

Luc op de Beeck en Frank Standaert van TEJO Kempen (©Jef Van Nooten)

TEJO Kempen hielp dit jaar ruim 100 jongeren met mentale problemen:

"Stap naar hulpverlening is kleiner geworden en daar zijn we blij om"

TEJO Kempen, een initiatief voor jongeren met psychische problemen, kreeg nooit eerder zoveel jongeren over de vloer. Meer dan honderd stapten er dit jaar al het TEJO-huis in Turnhout binnen. Om nog meer jongeren te kunnen bereiken, opende recent ook een antennedienst in Herentals. Volgend jaar start TEJO in Mol. “Alle jongeren kunnen bij ons terecht. Zonder toestemming van hun ouders”, zegt Frank Standaert.

TEJO staat voor ‘Therapeuten voor Jongeren’ – kreeg dinsdag bezoek van Qmusic naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag. Therapeutisch coördinator Frank Standaert stelde live op antenne de werking van het initiatief voor. Dat er nood is aan het initiatief, bewijzen de cijfers. Sinds de oprichting zes jaar geleden heeft TEJO Kempen al meer dan 600 jongeren met mentale problemen begeleid. “Sinds onze start zes jaar geleden is het aantal aanvragen gestaag gestegen. Tijdens de eerste coronagolf is dat wat geminderd. Ook omdat we toen geen face-to-face gesprekken konden hebben. Maar sinds een tijd merken we dat de vraag weer aan het stijgen is. Niet alleen omwille van post-coronaproblematieken. Ook omdat het mentale welzijn meer bespreekbaar is geworden. Daar zijn we blij om. De stap naar hulpverlening is iets kleiner geworden. Dat maakt dat we weer volop – nog meer dan ooit tevoren – de jongeren zien binnenkomen”, zegt Frank Standaert, therapeutisch coördinator van TEJO Kempen.

Vijftien vrijwilligers

Door de voortdurende groei in de vraag, moest ook het team van TEJO Kempen uitbreiden. “Zes jaar geleden begonnen we met een vijftal vrijwillige therapeuten. Intussen zijn we met vijftien. We zijn dus enorm gegroeid”, vervolgt Frank Standaert. “Enkele maanden geleden zijn we ook van start gegaan met een antennedienst in Herentals, en in 2022 starten we in Mol. We hopen uit die regio nog meer vrijwilligers aan te trekken. Zowel voor onthaal als voor therapie.”

Turnhouts schepen Luc Op de Beeck (CD&V) stond zes jaar geleden mee aan de wieg van TEJO Kempen. Momenteel is hij ondervoorzitter. Vanuit de stad wordt het initiatief financieel ondersteund. “Omdat er een grote nood aan is voor sociaal kwetsbare jongeren. Zij kunnen vaak niet terecht bij een therapeut. Door financiële of andere redenen is de drempel te hoog. Er is in Turnhout dus een grote nood aan dit initiatief”, zegt Luc Op de Beeck.

Zonder toestemming van ouders

Jongeren kunnen volledig anoniem bij TEJO terecht. Zonder dat iemand het weet. “In tegenstelling tot de reguliere hulpverlening werken wij volledig op vraag van de jongeren. Als zij een vraag hebben, zijn ze welkom. Toestemming van de ouders is niet nodig”, aldus Frank Standaert. “Jongeren kennen ons bijvoorbeeld via CLB’s, maar we merken dat steeds meer jongeren via mond-aan-mondreclame bij ons terechtkomen. Dat is een positief signaal.”

We focussen op wat de jongere nodig heeft om terug in zijn kracht te komen. Daardoor kunnen we jongeren heel snel weer in gang zetten

Frank Standaert van TEJO Kempen

De problemen waarmee jongeren het TEJO-huis in de Herentalsstraat 55 in Turnhout binnenstappen, zijn heel uiteenlopend. “Soms gaat het om ‘kleine’ problemen. Al is die woordkeuze niet juist, want voor de jongere weegt het wel door. Bijvoorbeeld wanneer ze schrik hebben voor de examens en daardoor blokkeren. Maar we krijgen ook jongeren over de vloer omwille van moeilijke thuissituaties of zeer verregaande traumatische ervaringen. We merken dat bij één derde van de jongeren die hier met een heel zwaar verhaal aankomen, er nog geen andere hulpverlening opgestart is”, aldus Frank Standaert en Luc Op de Beeck.

Tien gesprekken

De vrijwillige therapeuten van TEJO Kempen werken op korte termijn. Ze beperken zich in principe tot een tiental gesprekken per jongere. “Dat lijkt heel weinig, maar we merken in de praktijk dat de gemiddelde duurtijd van een begeleiding een viertal gesprekken is. Dat komt omdat we niet focussen op de onderliggende problematiek. We gaan niet graven, maar focussen op wat de jongere nodig heeft om terug in zijn kracht te komen. Daardoor kunnen we jongeren heel snel weer in gang zetten.”

Als jongeren niet voldoende hebben met 10 sessies begeleidt TEJO Kempen hen wel langer. “Of we gaan mee op zoek naar gepaste hulpverlening. Al botsen we samen met hen op de wachtlijsten. In dat geval blijven we vinger aan de pols houden bij de jongeren totdat ze bij die andere hulpverlening terechtkunnen.”

Rode Neuzen Dag is een initiatief van VTM, HLN, Qmusic en Belfius.

Bron artikel: hln.be