Eigenheid van Herselt

Herselt is een kleine landelijke gemeente met ruim 14 000 inwoners. Meer dan 12% van de woonhuizen is gebouwd vóór 1981. 1 op de 8 gezinnen woont in een huurwoning. Vaak hebben de woningen nog gedeeltelijk enkel glas, is het dak niet geïsoleerd en staat er een verouderd verwarmingssysteem. Daardoor loopt de energiefactuur op en kampen steeds meer gezinnen met energiearmoede.  

In 2017 nodigde het OCMW Herselt 49 gezinnen uit op de Lokale Advies Commissie (LAC) elektriciteit, 24 op de LAC aardgas en 29 op de LAC water. De adviescommissies kwamen telkens viermaal bijeen in 2017.

De sociale dienst van het OCMW telt 5 voltijdse werkkrachten. De maatschappelijk werkers zetten zich in voor het energiethema: LAC-werking, minimale levering aardgas, verwarmingstoelage, V-test, afbetaalplannen …

Extra tijd en middelen voor het opzetten van een energiewerking ontbreken. Met eenvoudige procedures en kleinere inspanningen boekt Herselt al heel wat resultaten. Handelen en durven te experimenteren zijn de boodschap.